Osnove prehrane

Hellouu 

Ajmo se dns. pozabaviti prehranom..

Želim da vas posjetim kako je svaki organ u našem tijelu skup mnoštva različitih ćelija. Svaka ćelija obavlja određene funkcije i za rad koristi energiju.

Dakle, da bi ostali na životu i održavali organe u funkciji potrebna nam je energija, hrana.

Mjerne jedinice za energiju jesu džul (J), kilodžul (kj), kalorija (cal), kilokalorija (kcal)…itd. Kada se radi o hrani najčešće koristimo kcal, što ste vjerovatno već primijetili, jer je na svakom pakiranju proizvoda otisnuta njegova energija.

Energija koju naše tijelo utroši na disanje, temperaturu, otkucaje srca, rad i funkciju ostalih organa, kada je naše tijelo u stanju mirovanja, zovemo Bazalni metabolizam. Bazalni metabolizam se razlikuje od osobe do osobe, jer ovisi o visini, težini, godinama, postotku mišićme mase…

Ako u organizam unesemo više energije nego što je potrebno, višak će se skladišti u obliku glikogena. Tijelo glikogen skladišti u jetru i  mišiće, ostatak se pretvara u salo i dobivamo na težini. Rezervni glikogen je maksimalnog kapaciteta od 500gr, uz svaki gram glikogena se kemijski veže 3gr vode, što rezultira 1,5kg vode. Smanjivanjem kalorijskog unosa u tijelo, odnosno energije, tijelo će energiju trošiti iz  rezerve glikogena, te se voda prepušta bubrezima na dalje izlučivanje. Dakle, prvo gubimo vodu, a zatim sagorijevamo masti. *Gubitak na težini postižemo ako utrošimo više energije nego što smo unijeli u organizam.
*Dobivamo na težini ako unosimo više energije nego što nam je potrebno.

Jedan dio te strašne filozofije smo upravo riješili. Područje o prehrani i težini je veoma obširno, ali uz dobru podlogu se lakše dalje radi..

Želim vam sretan i uspješan ostatak tjedna.

Ivanashion

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s